صداوسیما چطور از تور نظارت فرار می کند؟!
فاطمه رجبی: چهارشنبه هفتهای که گذشت خبرگزاری فارس با انتشار نامهای اعلام کرد که دولت میخواهد بودجه صداوسیما را قطع کند. این نامه نشان میداد که ۱۹ تیرماه همین امسال، محسن حاجیمیرزایی دبیر هیأت دولت در نامهای به نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه بر دستور رئیسجمهوری تاکید کرده و آورده که اعتبارات صداوسیما پس از تایید دو نماینده رئیسجمهوری، در شورای نظارت سازمان تخصیص داده شود. بلافاصله بعد از این خبر جبههبندی علیه این دستور و همچنین در حمایت از آن بین چهرههای سیاسی و حتی کاربران فضای مجازی شکل گرفت. از یک طرف بعضی از چهرههای اصولگرا و رسانههایی مانند فارس و تسنیم تمام تلاششان را برای زیر سوال بردن این تصمیم کردند و آن را به پخش سریال گاندو ربط دادند، از طرف دیگر بسیاری از کاربران فضای مجازی یعنی مردم عادی از آن استقبال کردند، خیلی از کاربران اعلام کردند از آنجایی که برنامهسازی صداوسیما به یک طیف فکری خاص تعلق دارد، همان طیف هم باید هزینهاش را بدهد، نه خزانه عمومی.
واکنشها بهحدی بود که علی ربیعی، سخنگوی دولت را وارد بازی کرد و او در همان جایی موضعش را اعلام کرد که استقبال زیادی از تصمیم رئیسجمهوری شده بود، یعنی توییتر. او در حساب توییتریاش نوشت: «در فضاي سياستزده غیراخلاقی، اینبار پرداخت بودجه صداوسیما از سوي دولت را به مسائل پيشپاافتاده مرتبط كردهاند. دولت، بودجه رسانه ملي را با همه محدوديتهاي خود فراهم ميكند و هرگز حقوق و دستمزد كاركنان خدوم و زحمتكش اين دستگاه مهم را فداي سوگيريهاي معدودي نميكند.» این توییت از حجم حملهها کم نکرد و حتی خبرگزاری فارس اعلام کرد که از طریق منابع موثقش فهمیده بودجه صداوسیما برای سه ماهه دوم سال صفر بوده است. ربیعی به این شائبه هم جواب داد و نوشت: «در طي مذاكره با آقاي پورمحمدي معاون سازمان برنامه و بودجه مشخص شد هنوز بودجه تعداد زیادی از دستگاهها تخصيص نیافته است و تا پايان ماه تخصيص بودجه همه دستگاهها ازجمله صداوسيما صادر خواهد شد. در ضمن بودجهريزي عملیاتی و تخصیص مبتني بر عملكرد شامل همه دستگاهها میشود.»
این «بودجهریزی براساس عملکرد» که ربیعی در حرفهایش به آن اشاره میکند، دقیقا نکتهای است که به اعتقاد کارشناسان حقوقی این حق را به دولت میدهد که در مورد تخصیص بودجه به سازمانهای مختلف، به عملکرد آنها اتکا کند، درحالیکه در تمام دو روز گذشته منتقدان دولت دایم اعلام کردهاند قوه مجریه نمیتواند بودجه فلان نهاد وابسته را تخصیص ندهد آنها درحالی اقدام دولت را خلاف قانون اعلام میکنند که دوسال پیش رئیس سازمان برنامه بودجه اعلام کرده بود از این به بعد بودجه تمام دستگاهها براساس بررسی عملکرد آنها و مبادله نامههایی که با دولت ردوبدل میکنند، اختصاص پیدا خواهد کرد. نوبخت گفته بود: «بر اساس قانون مصوب مجلس و سیاستهای ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری باید نظارت کافی در چگونگی عملکرد آنها داشته باشیم و بودجه برمبنای عملکرد دستگاهها داده میشود. براساس قانون هر سه ماه عملکرد دستگاهها را از طریق ابزارهایمان ارزیابی کنیم و هر ٦ماه به رئیسجمهوری گزارش میدهیم و بودجه دستگاهها براساس همین بررسیها اختصاص پیدا خواهد کرد.» وقتی این قانون را در کنار کارنامه صداوسیما در زمینه پاسخگویی به نهادهای مختلف از دولت گرفته تا حتی مجلس میگذاریم میبینیم که اگرچه اتفاق بیسابقهای رخ داده، اما بیقانونی نشده است. صداوسیما معمولا به هیچ نهاد و ارگانی جواب پس نمیدهد؛ همچنان که تا به امروز و در مجالس مختلف و با گرایشهای مختلف نمایندگان نتوانستهاند یک تحقیق و تفحص مفصل از صداوسیما داشته باشند. به گفته حقوقدانها همین هم میتواند مبنای تغییر روند اختصاص بودجه به این نهاد باشد. احمد مازنی نماینده تهران در مجلس هم به همین موضوع اشاره میکند و میگوید: «صداوسیما ۲۹سال در اداره، نظارت و خطمشی بدون داشتن قانون اداره شده است و این وضع باید از یک جایی تغییر کند.»
او ادامه میدهد: «در بحث نظارت ما با نمایندگان مجلس که ناظر صداوسیما هستند، گفتوگوهایی داشتیم. آنها گفتند ما اختیاری نداریم و هیأت نظارت عملا حالت استطلاعی دارد و نه استصوابی و حالت تشریفاتی دارد، نه مؤثر، درحالیکه تفسیر شورای نگهبان از نظارت بر انتخابات، نظارت استصوابی است، اما شنیدهام نظارت سه قوه بر صداوسیما را استطلاعی میداند که اگر چنین باشد، خیلی دقیق به نظر نمیرسد. صداوسیما درحال حاضر یک سازمان عریض و طویل مجمعالجزایری است که نه مردم از عملکرد آن راضی هستند، نه مسئولان و نه مجموعه کارکنان سازمان و خب یک دستگاه و نهادی باید این وضع را خاتمه بدهد.»
از آن طرف احسان قاضیزاده که یکی از دو نماینده مجلس در شورایعالی نظارت بر صداوسیماست، این سوال را مطرح میکند که چطور دولت ناگهان از تیرماه امسال تصمیم گرفته قانون تخصیص بودجه براساس عملکرد را در مورد صداوسیما مطرح کند. او میگوید: «دولت میتواند برای پاسخگوکردن صداوسیما نامههایی که گزارش خواسته یا تذکر داده و جواب نگرفته را منتشر کند، اما این کار شائبه سیاسیکاری دارد، ضمن اینکه دولت امانتدار بودجه است، اگر پسفردا مجلس هم چند لایحه دولت را رد کرد، دولت حق دارد بگوید بودجهاش را تخصیص نمیدهد؟ برنامهریزی برای بودجه برعهده مجلس است و دولت صرفا تخصیصدهنده است، به همین دلیل هم تصمیم دولت را در صورت عملیشدن پیگیری میکنیم.»
احیای شورای نظارت؟
اگرچه بحث پاسخگو بودن صداوسیما موضوع امروز و دیروز نیست، بعد از توقف ساخت و پخش برنامه نود کمکم افکار عمومی هم به این موضوع حساس شد، اما نتیجه جلساتی که این شورا با مسئولان صداوسیما برگزار کرد، چندان به مذاق مردم خوش نیامد، آن هم درحالیکه قبل از آن اعضای شورا بسیار پرشور از اهمیت خواست و سلیقه مردم حرف میزدند. حالا خیلیها تصمیم جدید دولت در منوطکردن تخصیص بودجه به تایید اعضای شورا را یکجور احیای شورا میدانند و این احتمال را مطرح میکنند که شاید بعد از این پاسخگویی صداوسیما به اعضای شورای نظارت بیشتر شود.
صداوسیما چقدر از دولت میگیرد؟
آمارهای ارایهشده از سوی وزارت امور اقتصادی و دارایی که لیست پرداختهای خزانه نشان میدهد، میگوید سازمان صداوسیما در هشت ماهه سال ٩٧ اعتباری برابر با هزار و ۳۸۱میلیارد تومان به صورت مستقیم از دولت دریافت کرده است. پرداخت خزانه در قالب «سایر هزینههای اجتنابناپذیر» بوده است. این پرداخت جدا از پرداختهایی است که برای شورای نظارت صداوسیما و همچنین ایجاد دسترسی عادلانه مردم به خدمات بهداشتی و درمانی و کمک به برنامههای سلامت صداوسیما و خبرگزاری سلامت دریافت میکند. این پرداخت به صورت مستقیم از خزانه صورت گرفته است آن هم فقط برای هشت ماه از سال گذشته. با یک حساب سر انگشتی هم میتوان فهمید که خرج صداوسیما چقدر بالاست. طبق آخرین آمارها این سازمان عریض و طویل فقط ٤٨هزار کارمند دارد. البته بودجه دولتی تنها محل درآمد سازمان صداوسیما نیست. صداوسیما در سالهای اخیر با برگزاری انواع مسابقات تلفنی، تبلیغات و نظرسنجیهای ستاره-مربعی درآمد هنگفتی کسب کرده است. درآمدی که ربط چندانی به بودجه دولتی ندارد. همین درآمدها در کنار ورود نهادهای مختلف در سازمان صداوسیما و سرمایهگذاری آنها در پروژههای صداوسیما خصوصا سریالها باعث شده این سازمان به لحاظ مالی مستقل شود و بتواند نقش مخالفت با سیاستهای دولتی را ایفا کند که از آن بودجه میگیرد.
برچسب ها:
نظارت بر صدا و سیما- مطالب مرتبط
- مهران مدیری با خودش چند چند است؟!
- چرا همۀ برنامه های سیما شبیه«ماه عسل»شده اند؟
- همۀ شوخی های بامزه و خنده دارِ سریال«نون-خ»
- نسخۀ «پایتخت» در دست سریال سازان تلویزیون!
- ذوق زدگی تلویزیون از آمار خودش دربارۀ خودش!
- سانسور قیمت مسکن و بوسۀ تختی در تلویزیون
- پنج عاملی که تیشه بر ریشۀ برنامه «هفت» زد!
- آقای صداوسیما! موقع هشدار دربارۀ کرونا کجا بودی؟!/ مردم کمدیهای تکراری شما را نمیخواهند!
- سیمرغ زغالین سانسور برای صدا و سیما!
- لطفا در تلویزیون؛ روی اعصاب مردم راه نروید!
نظرات کاربران
- معرفی بهترین فیلم های عاشقانه 2018
- شمارۀ «محمدرضا گلزار» چند؟!
- نگاهی به فیلم تک خال در حفره اثر بیلی وایلدر
- 20 فیلم جنجالی که نباید با همسر یا نامزدتان تماشا کنید! (قسمت1)/دختر خوب و دختر گمشده!
- بشنوید: «رسم عاشقی» اثر رسول نجفیان درباره شهدا
- درآمد ۵۰۰ میلیون دلاری ترکیه از صادرات سریال
- گفت و گو با دختران گروه «رستاک»
- آزاده نامداری: با بیکینی لب دریا نبودم!
- کتاب آشپزی صابر ابر به بازار آمد
- گفتگوی اختصاصی با پرافتخارترین فیلمساز جشنواره کودک/ فریدون نجفی: سینمای کودک،مهجور است
- کدام هنرمندان در امور خیریه فعالند؟
- ببینید: تیپ و استایلِ دهه هفتادی های سینما!
- ماندگار ترین دیالوگ های سریال «بازی تاج و تخت»
- اجراى "محبوبه ها" تا پايان ماه آذر تمديد شد
- جنجالی که یک فیلم هندی در ایران به پا کرد!
- تجاوز به هنرپیشه زن با هماهنگی کارگردان معروف!
- سرنوشت قسمت های پایانی قهوه تلخ مشخص می شود؟!
- ببینید:حرفهای عجیبِ پروانه معصومی دربارۀ گوگوش
- حضور بدلِ آنجلینا جولی در یک فیلم ایرانی
- «مصادره» در ارمنستان جلوی دوربین رفت
- ماجرای تمجید مارتین اسکورسیزی از عباس کیارستمی چه بود؟
- 12 گام برای نوشتن یک فیلمنامه ی انیمیشن
- سرنوشت عجیب کوچولوهای بازیگری که محو شدند
- کمدین هایی که نقش جدی بازی کردند/ از مهران غفوریان تا رضا عطاران و جواد عزتی
- فیلم هایی که بحران های زندگی زناشویی را نمایش دادند
- سانسورهای غیرمعمول در تلویزیون: از گوشهای شقایق دهقان تا دندانهای بهاره رهنما!
- فیلمِ کاملِ سکانسِ سانسور شده و جنجالی پایتخت
- انتشار یک فیلم کودکانه در شبکه نمایش خانگی
- 20 فیلم جنجالی که نباید با همسر یا نامزدتان تماشا کنید! (قسمت2)/ چشمان کاملا بسته!
- مهلت ارسال آثار به جشنوارهی فیلم شهر تمدید شد
- پرطرفدارترین خواننده های ایرانی در اینستاگرام
- مهمترین فیلم هایی که چینی ها ساخته اند
- عکس/ بازگشت بهبودِ پایتخت با چهره ای عجیب!
- یک بازیگر زن سینما و تلویزیون، کشف حجاب کرد!
- نقد سریال «سِرّ دلبران»/ شکست در وقتِ اضافه!
- فیلم سینمایی «فیتیله و ماه پیشونی»
- اعتراضِ پرویز پرستویی به رفتارِ یک بازیگر درجه6
- سلبریتیهایی که سال ۹۷ عروس و داماد شدند
- ببینید: سانسورِ سینۀ یک بازیگر در تلویزیون ایران!
- جشنوارۀ 37 فیلم فجر/ نشست«بنفشه آفریقایی»
- دفاع جانانۀ مهراب قاسمخانی از فاطمه معتمدآریا
- گزارش تصویری از اختتامیه جشنواره فیلم کودکان
- واقعا گلزار برای هر مسابقه 45 میلیون می گیرد؟!
- شادمهر عقیلی چگونه خواننده شد؟
- دست زدنِ مجری مرد به زن، برنامۀ زنده را به هم ریخت +ویدئو
- جذابیت بازیگری در نقشهای منفی است
- فیلم زندگی نامۀ سعید طوسی ساخته میشود!
- بهترین بازیگران ژانر اکشن سینمای هالیوود را بشناسید
- ماهچراغ شبیه به 90 شبی های مهران مدیری نیست!
- یک واکنش به سحر قریشی و لیلا اوتادی/ چشم و ابروی زیبا در این شهر زیاد است!
- یک بازیگر دیگر هم از ایران رفت و کشف حجاب کرد!
- نمایش پوستر فیلمهای ایرانی در موزه سینما
- معروف ترین و پر بیننده ترین سریال های ترکی/ از عشق ممنوع تا عشق اجاره ای!
- سانسور عجیبِ پاهای یک زن در شبکۀ نسیم!
- معرفی بهترین فیلم های عاشقانه 2018
- شمارۀ «محمدرضا گلزار» چند؟!
- نگاهی به فیلم تک خال در حفره اثر بیلی وایلدر
- 20 فیلم جنجالی که نباید با همسر یا نامزدتان تماشا کنید! (قسمت1)/دختر خوب و دختر گمشده!
- بشنوید: «رسم عاشقی» اثر رسول نجفیان درباره شهدا
- درآمد ۵۰۰ میلیون دلاری ترکیه از صادرات سریال
- گفت و گو با دختران گروه «رستاک»
- آزاده نامداری: با بیکینی لب دریا نبودم!
- کتاب آشپزی صابر ابر به بازار آمد
- گفتگوی اختصاصی با پرافتخارترین فیلمساز جشنواره کودک/ فریدون نجفی: سینمای کودک،مهجور است
- کدام هنرمندان در امور خیریه فعالند؟
- ببینید: تیپ و استایلِ دهه هفتادی های سینما!
- ماندگار ترین دیالوگ های سریال «بازی تاج و تخت»
- اجراى "محبوبه ها" تا پايان ماه آذر تمديد شد
- جنجالی که یک فیلم هندی در ایران به پا کرد!
- تجاوز به هنرپیشه زن با هماهنگی کارگردان معروف!
- سرنوشت قسمت های پایانی قهوه تلخ مشخص می شود؟!
- ببینید:حرفهای عجیبِ پروانه معصومی دربارۀ گوگوش
- حضور بدلِ آنجلینا جولی در یک فیلم ایرانی
- «مصادره» در ارمنستان جلوی دوربین رفت
- ماجرای تمجید مارتین اسکورسیزی از عباس کیارستمی چه بود؟
- 12 گام برای نوشتن یک فیلمنامه ی انیمیشن
- سرنوشت عجیب کوچولوهای بازیگری که محو شدند
- کمدین هایی که نقش جدی بازی کردند/ از مهران غفوریان تا رضا عطاران و جواد عزتی
- فیلم هایی که بحران های زندگی زناشویی را نمایش دادند
- سانسورهای غیرمعمول در تلویزیون: از گوشهای شقایق دهقان تا دندانهای بهاره رهنما!
- فیلمِ کاملِ سکانسِ سانسور شده و جنجالی پایتخت
- انتشار یک فیلم کودکانه در شبکه نمایش خانگی
- 20 فیلم جنجالی که نباید با همسر یا نامزدتان تماشا کنید! (قسمت2)/ چشمان کاملا بسته!
- مهلت ارسال آثار به جشنوارهی فیلم شهر تمدید شد
- پرطرفدارترین خواننده های ایرانی در اینستاگرام
- مهمترین فیلم هایی که چینی ها ساخته اند
- عکس/ بازگشت بهبودِ پایتخت با چهره ای عجیب!
- یک بازیگر زن سینما و تلویزیون، کشف حجاب کرد!
- نقد سریال «سِرّ دلبران»/ شکست در وقتِ اضافه!
- فیلم سینمایی «فیتیله و ماه پیشونی»
- اعتراضِ پرویز پرستویی به رفتارِ یک بازیگر درجه6
- سلبریتیهایی که سال ۹۷ عروس و داماد شدند
- ببینید: سانسورِ سینۀ یک بازیگر در تلویزیون ایران!
- جشنوارۀ 37 فیلم فجر/ نشست«بنفشه آفریقایی»
- دفاع جانانۀ مهراب قاسمخانی از فاطمه معتمدآریا
- گزارش تصویری از اختتامیه جشنواره فیلم کودکان
- واقعا گلزار برای هر مسابقه 45 میلیون می گیرد؟!
- شادمهر عقیلی چگونه خواننده شد؟
- دست زدنِ مجری مرد به زن، برنامۀ زنده را به هم ریخت +ویدئو
- جذابیت بازیگری در نقشهای منفی است
- فیلم زندگی نامۀ سعید طوسی ساخته میشود!
- بهترین بازیگران ژانر اکشن سینمای هالیوود را بشناسید
- ماهچراغ شبیه به 90 شبی های مهران مدیری نیست!
- یک واکنش به سحر قریشی و لیلا اوتادی/ چشم و ابروی زیبا در این شهر زیاد است!
- یک بازیگر دیگر هم از ایران رفت و کشف حجاب کرد!
- نمایش پوستر فیلمهای ایرانی در موزه سینما
- معروف ترین و پر بیننده ترین سریال های ترکی/ از عشق ممنوع تا عشق اجاره ای!
- سانسور عجیبِ پاهای یک زن در شبکۀ نسیم!